4000 kroner i bot

I dag hadde jeg den verste dagen min i Kina. Jeg som alltid sier så mye fint om midtens rike har ikke så mye bra å si i dag.

Masse papirarbeid er en del av det å være student i Kina. Visum, søknadsskjemaer, medisinske sjekker, husregistrering... You name it. Til sammen har jeg vel brukt cirka en uke på papirarbeid i ferien.

Det hele begynte da jeg skulle utvide visumet mitt til "resident permit" etter å ha fått de nødvendige papirene fra universitetet. Etter en og en halv dag med registrering dro jeg til det lokale politikontoret for å hente papirer.

 

-          Visumet ditt har gått ut.

 

Hæ?!  Dette hadde jeg sjekket hundre ganger allerede. 6 måneders visum er det jeg alltid har hatt! Nei....

En politibil frakter meg til politistasjonen, og det tar tre timer og masse papirarbeid før en politibetjent begynner å spørre meg ut. Hva jeg gjorde her, når jeg kom, hvor jeg bodde, hvor mye penger jeg fikk i stipend.  Jo, jeg studerte og kom for fem måneder siden. Bla bla bla...

 

-          Du har oppholdt deg illegalt i Kina i 5 måneder. Du har et F- visa, og har overskredet oppholdet ditt med 19 dager. Du må betale 4500 RMB (4300 NOK) eller "go to jail".

 

Ordene "go to jail" fikk hjertet begynne å hamre, og alle de forferdelige vestlige tankene om kinesiske fengsler blusset opp på en gang. Tanken på at jeg som aldri har trådd i lov-beddet, og alltid har hatt orden i papirene nå var en kriminell, fikk alt til å rase sammen. Tårene rant, og jeg har aldri følt meg så langt fra hjemme som jeg gjorde da. Jeg måtte sitte der hele dagen, svare på spørsmål, lese gjennom min egen forklaring, skrive under på et titalls kinesiske brev med fingeravtrykk. 

Jeg føler meg arkivert som kriminell. Og det i et av de siste landene på ønskelista.

Skylden har jeg lyst til å fordele på ambassaden i Norge, Fudan, men mest på meg selv. Det jeg ikke forstår er hvordan jeg faktisk har kunnet studert, søkt på universitetet, tatt physical examintation og registrert meg på et feil og utgått visum.

Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli utsatt for et slikt nådeløst byråkrati. Ifølge konsulatet, som forøvrig ikke kunne gjøre noe med saken, slapp jeg billig unna.

Jeg forventer ikke spesialbehandling, nei. Men jeg føler at landet jeg alltid har vist så mye kjærlighet til, har dolket meg i ryggen. Ingen hjelp. Ingen forståelse. Forholdet mellom Kina og meg er ganske anspent nå, og det kommer det til å være en stund fremover.

Idag vil jeg bare hjem.

21 kommentarer

Michael

22.02.2012 kl.18:39

Huff, det hørtes ikke noe gøy ut :/ Kan tenke meg byråkratiet der borte.. Selv om du bare vil hjem nå, får du trøste deg med det faktum at mange kunne tenkt seg å være der du er :)

Jeg snublet over siden din fordi jeg er interessert i å lære kinesisk. Fikk ikke mindre lyst etter å ha vært her :)

Ida Lien

23.02.2012 kl.01:37

Michael: Takk Michael, det faktumet er lettere å tenke i dag enn i går:)Håper du kommer bortover!

Michael

23.02.2012 kl.15:02

Hehe:) Det tror jeg på! Jeg vil gjerne komme bortover!! Jeg tenkte å hoppe på ett nybegynnerkurs her hjemme, før jeg evt. begynner på studier i utlandet. Hvor mye anbefaler du meg å kunne før jeg stikker bortover?

Knall blogg, keep it up!!

Rebekka

23.02.2012 kl.15:07

Haha

Ole Heggeset Sand

23.02.2012 kl.16:39

Mamma mia, det hørtes kjipt ut! Kunne blitt et spennende innlegg om opphold i kinesisk fengsel, da.. Kanskje litt for spennende.. xD Begge teaserene våre var forresten ganske depressive i dag! :p

Ida Lien

24.02.2012 kl.09:18

Ole Heggeset Sand: Enig, Ole! Vi snakket faktisk om det i dag at fordelene ved fengselsstraff ville vært mange:

spart levekostnader+ 4500, forbedret kinesisken med de andre innsatte, gått ned i vekt på ris og vann, fått mange nye venner, spennende blogginnlegg... jeg kan nevne i fleng!

Ida Lien

24.02.2012 kl.09:29

Michael: Ingenting! Jeg kunne ikke noe kinesisk før jeg dro hit. Det går nok ti ganger kjappere å lære seg språket her nede enn i Norge.

Forrige semester gikk jeg i samme klasse med folk som hadde studert kinesisk i 3 år i hjemlandet sitt. Jeg hadde hatt noen få timer i Shanghai, og vi var på "samme" nivå...

Men hvis du ikke hadde tenkt til å reise ennå, bør du begynne med en gang!:)

Ole Martin

25.02.2012 kl.18:41

Står det ikke ganske så klart i visumet ditt hvor lenge du kan være der?

en enter before dato, og antall dager gyldig etter innreise.?

Michael

25.02.2012 kl.20:14

Da er du fantastisk mye tøffere enn meg!! Jeg tror nok også man lærer språket mye kjappere der nede enn her hjemme. Blir jo tvunget til å bruke det..

Du har kanskje et spesielt godt språkøre også? Det høres jo i alle fall slik ut, når du er på samme nivå som noen som har studert språket i tre år hjemme :P Da er jo enten de usannsynlig trege eller du veldig rask:) Jeg hopper på kurs i mars jeg, det blir spennende :D

Ida Lien

26.02.2012 kl.14:45

Ole Martin: Jopp! Derfor "mest på meg selv". Men jeg skulle hatt 6 måneders visum, og ikke 5 som jeg fikk. Men igjen, min feil at jeg ikke dobbeltsjekket...

Ida Lien

26.02.2012 kl.16:12

Michael: Jeg har igrunn et veldig dårlig språkøre, er halvveis tonedøv, og mangler tålmodighet... ikke et veldig godt utgangspunkt, haha!

Men de som har studert 3 år i hjemlandene sine har som regel bare hatt noen få timer i uken (type valgfag på videregående/universitetet).Språkstudiene på Fudan har 22 timer i uken, så det går litt fortere:)

Hva slags type mandarin kurs er det du har meldt deg på i Norge? Er det dyrt?

Sigrid

27.02.2012 kl.14:59

Jag studerade och bodde med 3 andra utlänningar, vi fick telefon samtal från polisen (flera gånger) ett par veckor innan våra visum gick ut för att påminna oss om att vi måste förnya det. Men det kanske var pga att vi hyrde en lägenhet och kontraktet varade längre än våra visum?

Det är lätt att tro att man får ett annat visum än det man faktiskt fått. Har sett det hända med många, dubbel kolla ALLTID visumet!

Ida Lien

27.02.2012 kl.16:30

Sigrid: Det er jo helt utrolig! Gid politiet i mitt distrikt hadde vært like oppmerksome. Jeg har leiekontrakt til august, så de burde bekymret seg for meg og;)

Jeg har lært leksa mi nå... skal trippelsjekke neste gang.

BBE

01.03.2012 kl.15:08

Slik går det når du velger å bo i kommunist-diktaturer. D r i t t l a n d. Skjønner ikke folk som prater varmt om Kina. De støvsuger verden for ressurser ved hjelp av hensynsløse metoder. Glad aldri jeg skal besøke dette landet.

Siri

01.03.2012 kl.21:39

Ganske ironisk at det er en reklame for visum til Kina under dette innlegget...

Ida Lyrics

02.03.2012 kl.12:33

åj.. hva ska man si....sier bare "wow" jeg..

Ida Lien

05.03.2012 kl.09:07

Siri: HAHAHHA! Det så jeg ikke... :D

Ida Lien

05.03.2012 kl.09:09

BBE: Norge har vel like strenge straffer for ulovlig opphold i landet... Kineserne er nok glade for det samme!

Nora

07.03.2012 kl.20:46

Elsker saklige svar på usaklige kommentarer :)

kjetil

10.12.2012 kl.13:07

Samme skjedde meg da jeg studerte i Guangzhou forrige år. Overskred visumet med 30 dager, hvorav man egentlig måtte ha betalt ca 500 nok per dag man oversteg visumet. Men ingen hadde fortalt meg dette, og jeg stod på mitt på politistasjonen, men jeg ble møtt med forståelse og slapp å betale den fulle summen. I stedet inviterte jeg med politimannen som ordnet saken for meg på middag og gav han en fruktkurv. :-)

Ida Lien

05.01.2013 kl.11:40

kjetil: Hahah, det er noen som har det;)

Skriv en ny kommentar

Ida Lien

Ida Lien

25, Tønsberg

Jobber i Shanghai og Vietnam. Tidligere student på Fudan University og Tongji University. Finn meg på Twitter @IdaSLien, Instagram #shanghaida eller på LinkedIn. Kontakt: ida.sandvik.lien@gmail.com

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits