Det ultimate studieløp

220 tusen kroner. Det er det jeg nå skylder staten.

Etter tre år med høyere utdanning sitter jeg igjen med gjeld, og hva mer? Hva har jeg lært? Å bestille et titalls matretter på kinesisk? At kulturer må forstås ut ifra hver enkelt kontekst?


Som at denne kinesiske jenta spiser pizza med kniv og kniv.

Når jeg tenker tilbake på hvor mye faktakunnskap jeg har lest og som allerede er glemt, svir det litt i lommeboka. Men det er erfaringene og opplevelsene som er verdien i bachelorgraden min. Jeg begynte studiene interkulturell forståelse i Bergen for snart tre år siden. Jeg fikk smake på studentlivet og problemene som fulgte med selvstendigheten: Spagetti med smør, spagetti med ketsjup eller spagetti med pesto til middag?

I dag, tre år senere, er utfordringene litt annerledes. For eksempel hvordan jeg skal legge opp studieløpet. Det ultimate studieløp blir selvfølgelig individuelt, men jeg vil tror det er flere som kjenner seg igjen i denne problematikken: Bachelorgraden min gir ingen spesifikk tittel (fagspesifikk bachelortittel), da det er litt hummer og kanari-studier: Religion, historie, menneskerettigheter, politikk, økonomi osv osv. Hva blir man av sånt? Med dette alene, -lite. Derfor er det lurt med en spesialisering. For meg har det som dere kanskje har skjønt blitt Kina.

Snart er jeg en bachelorgrad rikere og noen hundre tusen fattigere. Skal jeg gi meg der? En bachelorgrad i seg selv gir ikke nok kompetanse til å få en relevant jobb, sies det. Og jeg er redd det er sant. Så, master it is. Men det er ikke alltid det passer inn i kalenderen. 
 

- Drit i master

Jeg har bestemt meg for å bli i Kina minst ett år til (sorry mamma og pappa). Det er av den simple årsaken at kinesisk språkkunnskapene mine trenger et aldri så lite løft. Ett år med kinesisk studier vil bli "bortkastet" om jeg flytter hjem til Norge for så å glemme alt jeg har lært. I utgangspunktet trenger man 4 år med intensive studier for å snakke flytende, men det er umulig med den sammensnurpede Lånekassen vi har i dag, så alternative blir å bo her, jobbe og lære språk ved siden av.

Etter litt rådføring har jeg skjønt at dette er det mest strategiske. Selv om jeg savner hjem litt. Men bare litt.

Rådet jeg fikk (fra en svensk businessmann) var konkret, logisk og litt forstyrrende:

 - Drit i mastergrad, og skaff deg arbeiderfaring i Kina. Dra hjem til Norge etter to år, og  ta mastergraden der og bygg deg et nettverk på hjemmebane!

Ja ooook.. tenkte jeg og synes først det hele virket litt røft. Men ved nærmere ettertanke er det det beste rådet jeg har fått på lenge!

Ett år til i Shanghai trenger ikke å bli så verst!

I hvertfall ikke hvis man har en balkong i 35. etasje og 28 grader i mai.
 

Ettertraktet hviting

Mange mastergrader i utlandet er svindyre. De fleste i Shanghai er innen business og flere av programmene har ikke det beste ryktet på seg.  For min del, som fortsatt famler med hva som er mitt hovedmål i livet blir det bortkastede penger å ta en master "bare for å ta master". 

Shanghai er en voksende by som tilbyr store muligheter (senest i går fikk jeg et muntlig jobbtilbud i Singapore!). Som hvit, norsk og engelsktalende er du ettertraktet, og slipper å begynne som møkkmåker. Ett år eller to med erfaring fra Kina, og en mastergrad i Norge blir det neste. Det er billigere, gir muligheter for nettverksbygging på norsk jord og man har allerede arbeidserfaring å basere master oppgaven på. Og oppgaven, den kan skrives på norsk etter norske kriterier, fra Norge om Kina, eller om savnet til Kina blir for stort, i Kina om Kina.

Kina!!

Den enkle veien?


Eller den lange og tunge...

18 kommentarer

Mathilde

07.05.2012 kl.18:40

Jeg er kjempeglad for at du blir i Kina et år til! :) Det virker som om du trives godt der og brenner ordentlig for å lære deg kinesisk! Jeg har bestemt meg for at når jeg flytter til Australia og veien blir betydelig kortere mellom oss, så kommer jeg å besøker deg i Shanghai. Håper på at du har tid til å ta meg imot på nyåret/utover våren til neste år :) Jeg er så glad i deg og bloggen din <3 Store, varme klemmer

weidewoman

08.05.2012 kl.13:41

Jeg stemmer på rådet til svensken. Høres bra ut!

Er så gøy å følge deg Ida. Er så stollt av deg.

klem fra Sveits

Pernille

08.05.2012 kl.14:05

Ida så bra! Da får jeg besøkt deg og Linda enda engang i Shanghai, alle gode ting er tre! Men er glad for at du kommer hjem til sommeren <3 Da begynner vi på masteren våres likt i Oslo, roomies?

Marina

08.05.2012 kl.17:07

Du er en vakker,klok og morsom jente du Ida min<3 Stå på! Stolt av deg:)

Ukjent person

09.05.2012 kl.09:25

En kjempe god blogg, morsom og dynamisk. Du må skrive mer om ditt opphold i Kina. Vi ønsker deg lykke til videre med livet.

Ida Lien

09.05.2012 kl.10:13

Mathilde: Jeg er både litt glad og litt nervøs for å ta fatt på enda et år i Kina. Det er jo ikke alltid en dans på roser, men det er forhåpentligvis verdt det. Kjempetøft at du skal til Australia, og ikke minst eventyret ditt før det, det blir nok spennende! Du er hjertelig velkommen til Shanghai, gleder meg til å få deg på besøk. Og jeg kommer gjerne en tur over til ditt kontinent også;) Glad i deg og vennen <3

Ida Lien

09.05.2012 kl.10:15

weidewoman: Takk frøken Weidemann! Er stolt av deg og ditt fantastiske pågangsmot der borte i Sveits! Stå på:) klem klem

Ida Lien

09.05.2012 kl.10:17

Pernille: Selvfølgelig! Alle gode ting er 3, og det kommer bare til å bli bedre og bedre for hver gang du kommer på besøk;) Gleder meg til å se deg til sommeren! Jeg skal nok ta mastergraden i Ås!!! Roomies?:P

Ida Lien

09.05.2012 kl.10:19

Ukjent person: Takk for tilbakemelding! Det er veldig hyggelig å høre, og jeg skal skrive mer om livet i Shanghai for sure! Livet oser her i sommervarmen nå:)

Erik Leung

09.05.2012 kl.16:54

Super blogg!!! Det er ikke ofte jeg kommer bort i Norske studenter i Kina.

Ida Lien

09.05.2012 kl.18:15

Erik Leung: Tusen hjertelig takk!! Vi er ikke så mange, men de fleste bor vel i Shanghai og Beijing. Bor du selv i Kina? Du, den hjemmesiden du linket til har jeg ikke sett før, - er den for kinesere bosatt i Norge? Veldig fin side!

Sondre

09.05.2012 kl.18:52

Et alternativ er kanskje en MBA? I Norge har vi ikke noe ordentlig MBA, men Kjøbenhavn har et knall-program. Med noen års arbeidserfaring på baken etter bachelor er det er naturlig valg istedet for de vanvittig kjedelige forsknings-orienterte mastergradene vi har i Norge. MBA er et praktisk studium hvor du bygger på arbeidserfaringen din. Og snakker du flytende Kinesisk blir du enormt ettertraktet vil jeg tro! MYE mer enn en master fra Ås :p (no offence to Ås, men Copenhagen Business School er i en annen liga). Lykke til :)

Ida Lien

10.05.2012 kl.04:35

Sondre: Veldig enig med det du sier, Sondre, men hele poenget var å ta mastergraden i Norge. Ås blir et stort skritt tilbake, men så langt er de én av to universiteter i Norge som har mastergraden jeg er ute etter. Men har kikket litt på MBAs tidligere, og jeg kommer nok til å søke en del forskjellige alternativer:) Går du på CBS selv? Takk takk, ligeså!:)

Michael

10.05.2012 kl.09:31

Wow, inspirerende !

Mona

12.05.2012 kl.02:22

Så godt å lese!! Da er jeg et steg lenger i min egen beslutning. Drøyer Master til vi er tilbake i Norge ;) Arbeidserfaring it is! Lykke til- til deg! Hilsen fra Singapore :)

Siri

12.05.2012 kl.16:45

Gøy å lese bloggen din, Ida! Høres smart ut med mer tid i Kina - det er absolutt verdt det! Husk å sjekke reglene for frivillig medlemskap i folketrygden. En gang rådgiver alltid rådgiver... ;)

Ida Lien

13.05.2012 kl.03:13

Mona: Hyggelig å kunne hjelpe! Det må være spennende å bo i Singapore. Både studier og arbeidserfaring derifra er gull verdt! Lykke til =)

Ida Lien

13.05.2012 kl.03:21

Siri: Hyggelig at du leser bloggen min, Siri, og takk for tips! Jeg hadde aldri hørt om dette med frivillig medlemskap i folketrygden før nå. Det skal jeg helt klart se nærmere på!:)

Skriv en ny kommentar

Ida Lien

Ida Lien

25, Tønsberg

Jobber i Shanghai og Vietnam. Tidligere student på Fudan University og Tongji University. Finn meg på Twitter @IdaSLien, Instagram #shanghaida eller på LinkedIn. Kontakt: ida.sandvik.lien@gmail.com

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits