Dette lurer dere på!

Jeg har samlet opp noen av spørsmålene jeg har fått fra dere om Kina og studier i Kina. Håper det kan være til hjelp!
 Facebook og Youtube, må jeg leve uten?

Du hadde sikker hatt godt av det, men nei, det må du ikke. Flere store nettsider er blokkert i Kina. Nyheter og spesielt sosiale medier blir for mektige og ukontrollerbare for de kinesiske myndighetene. Det finnes heldigvis VPN, som gjør at du kommer inn på det meste.


Skal jeg bo på campus eller i leilighet?

Å bo på campus er ofte billig og har selvsagt beleilig beliggenhet i forhold til universitetet. MEN det er dyrt i forhold til mye annet med bedre standard og beliggenhet nærmere sentrum. Fordelene ved å bo på campus er at det er veldig sosialt, så første semester er nok dette mest ideelt. I Bergen bodde jeg i et bøttekott til 3000 kroner i måneden der huseier fikset alt med gaffateip. Her bor jeg i en stor, ny leilighet i 35. etasje med balkong og utsikt (bildet nedenfor)!

Doorms (en seng i et tomannsrom) på campus: fra 1500 kr mnd
Studentleilighet på campus: fra 2400 kr mnd
Rom i vanlig leilighet: fra 2000 kr mnd

 

Eventuelt hvordan finner jeg leilighet?

www.smartshanghai.com/housing har en fin oversikt over leiligheter til leie. Prisene kan variere fra 1500 til 3000 kroner måneden for et rom i en delt leilighet, alt etter beliggenhet og standard. Hvis du er usikker på hvor du bør bo, kan du bruke metrolinje nummer 10 som et godt utgangspunkt. 

Kanskje greit å nevne at det i private leiligheter er vanlig å betale tre måneders husleie (i cash) av gangen. På campus tror jeg man forhåndsbetaler leie for et helt semester.
 


 

Får jeg støtte fra Lånekassen til språkstudier i Kina?`

Nah. Tross oppmuntring fra høyere hold om å reise ut til Kina, renner ikke pengene inn av den grunn. Du kan få støtte (fullt stipend og lån) dersom språkstudiet er en del av en grad  du tar i Norge (frie studiepoeng), eller du kan få støtte på opp til 17 040 kroner til et forberedende språkkurs dersom du planlegger å ta en hel grad i Kina. Nytt i 2012 er at Lånekassen nå også støtter førsteåret av en kinesisk bachelorgrad ved noen utdanningsinstitusjoner. Vanligvis får man ikke støtte til førsteåret.

Alternativet er å betale av egen lomme, søke om privat stipend fra selskaper, eller så kan du gjøre som meg; ta for eksempel ex-phil og ex-fac (forberedende) ved siden av for å få vanlig studiestøtte.
 
Jeg vil ta frie studiepoeng i Kina, hva gjør jeg?

  • Få fagbeskrivelse av kinesisk utdanningssituasjon (antall studiepoeng etc.)
  • Få forhåndsgodkjenning av fagene du vil ta, fra utdanningsinstitusjonen i Norge
  • Betal studiene og få bekreftelse på at du er tatt inn som student 
  • Søk om stipend
  • Etter fullførte studier må fagene også ettergodkjennes
     

Er det noe jeg bør gjøre før jeg drar hjemmefra?

Hmm... Glede deg! Jeg ville lest boken Ville Svaner - Tre døtre av Kina, var jeg deg. Og skaffet meg visum selvfølgelig.

 

Hvor mye kinesisk bør jeg kunne før jeg reiser?

Null og niks! Du lærer språket like fort på 6 måneder i Kina, som du ville gjort på 3 år i Norge. Men hvis du allerede nå vet at du skal til Kina, ser jeg ingen grunn til å vente!

  

Hvor spiste du den vaffelen?

Det var referert til denne vaffelen:Den spiste jeg på The Alchemist i Fuxin road.
 

Hvordan kan jeg møte andre norske studenter i Shanghai?

Du er vel ikke i Kina for å bare henge med nordmenn håper jeg, men jeg skjønner deg godt. Det er jo så mange hyggelige nordmenn her! Gjennom ANSA Shanghai, Norwegian Business Association Shanghai og Klubb Norge kan du komme i kontakt med andre nordmenn.  Se dette blogginnlegget jeg tidligere skrev om nettverksbygging.
 Hvordan er prisnivået i Shanghai?

Generelt er prisnivået i Shanghai ekstremt lavt, så man lever godt på studentbudsjett. En treretters middag til 25 kroner, en pils på puben for 10 eller et par sko for 30. Dette er et sted du kan ta taxi til skolen og spise middag ute hver dag. Men susen og dusen varer ikke evig, da prisnivået stiger i takt med utviklingen. 


Hvordan opplever du jobbmarkedet for nordmenn i Shanghai, er det vanskelig å få jobb?

Jeg har akkurat begynt denne prosessen selv, så jeg har ikke så mange erfaringer ennå, annet enn at jeg ikke fikk den eneste og første jobben jeg søkte på (praktikantplass på konsulatet). Så statistisk er det da veldig vanskelig. 100% avslag så langt. Gudhjelpemeg.

Og ifølge (noen i) den norske businesseliten i Shanghai kommer man ingen vei med bare kultur og språk, man må visst være ingeniør eller jurist for å jobb...

Men det finnes en verden der ute av jobber, som kastes etter deg kun fordi du er hvit og vestlig, hvis man bare tør å tenke utenfor den norske kakeboksen. Jeg har allerede hatt to jobber under mine studier i Kina, både som fitting modell for H&M og som studentblogger for Dagens Næringsliv Talent. Det er alle disse flaskepostene jeg har snakket om tidligere, kjangser som byr seg. Plukk dem opp! 

Jeg skal skrive litt mer om min jobbsøkerprosess senere, så følg med. Det blir nok hardt og brutalt for selvtilliten i en verden av businesseliter og moralløs sjels-selging.


Nå skal jeg til Singapore og feire en fullført bachelorgrad! ZAIJIAN!!

14 kommentarer

Martine Alice

22.05.2012 kl.14:02

Kjempe fin blogg !! :)) <3 Koselig med kommentar tilbake !! <3
Dritbra blogg! Blir glad for kommentar tilbake :)

Nora

22.05.2012 kl.18:45

Jeg har et spørsmål: Hvor mange år skal du bo i Kina før du finner ut at du hører hjemme her?? :p

Også til Singapore? Det har jeg ikke hørt noe om! Kos deg masseeee!! Gleder meg til du kommer hjem!

Ida Lien

23.05.2012 kl.07:22

Nora: Haha min gode søster, hvis du hadde fulgt med på bloggen min og lest "drit i mastergrad", så hadde du visst at jeg skulle bli i hvert fall ett år til;) Å bo i Kina får meg hver dag til å innse hvor mye jeg <3 Norge.

Bestilte billett til Singapore i går, så jeg hadde heller ikke hørt om det før i går! Tuuuusen takk !! Gleder meg til å se deg til sommeren!

乖哥

25.05.2012 kl.13:58

姑娘你不用回去挪威。你毕业了去格凸攀岩吧!

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=EcU255XBlcI#!

Amnud

26.05.2012 kl.10:33

hei,lagde et lite innlegg om deg :)

reisetilkina.com/blogg-om-studentlivet-i-shanghai-ida-for-dagens-næringsliv/

Student

27.05.2012 kl.12:32

Hei Ida!

Hvis du skulle summere hvor mye det koster deg hvert år å studere i Kina inkl. evt skolepenger, reise fram og tilbake, leie, normal studentforbruk, bøker osv. hva lander du på i kroner cirka? (per år)

Takk for svar

Tommy

29.05.2012 kl.15:43

du mente Zaijian, ikke zaijien! hehe!!

Ida Lien

29.05.2012 kl.18:51

Amnud: Hyggelig at du tok deg tid til å vurdere bloggen min, tror jeg... det var ikke så mye positivt du hadde å si akkurat, men takk for reklame!

(Det er forresten ikke min jobb å reflektere over Kinas økonomi, det har DN egne journalister til)

Ida Lien

29.05.2012 kl.19:06

Student: Hei! Det kommer veldig an på hvor i Kina du skal bo, men vi kan jo ta Shanghai som et dyrt utgangspunkt. Som student bruker man som regel hele studentbudsjettet (og litt til) altså rundt 45 000 kroner per semester.

Et litt røft regnestykke:

Flyreise (tur-retur) = 4000,-
Husleie+ depositum, regninger (10 mnd) = 30 000
Daglig forbruk (100 kr dagen) 3000 x 10 = 30 000
Søknadsavgifter, visum, helsesjekk, og annet helvetes papirarbeid = 2000
Skole penger språkstudier 8-9000 per semester = 17000

Dette er et veldig røft regnestykke, men du kan jo si mellom 80 og 100 tusen for ett år (10 mnd), og selv på 80 000 så lever du VELDIG bra i Kina.

Skolebøker for språkstudier koster rundt 200 kroner for ett år så det er ingen stor utgift.

Håper det var til hjelp!:)

Ida Lien

29.05.2012 kl.19:14

Tommy: JAA HAHA! Zaijian!! er ikke vant med å skrive pinyin lenger! bra du passer på ;)

Henrikke

30.05.2012 kl.22:05

Super blogg, Ida!

Keep up.

帅哥

31.05.2012 kl.17:29

Hei Ida!

Kanskje du ikke får frem youtube...så sender en ny link til klatreparadiset getu:

http://vimeo.com/42184924

Er ikke sikkert du er så interessert, men det er altså på landsbygden det skjer...hehe.

Ida Lien

01.06.2012 kl.11:40

?: Hei! Jeg så videoen, ja. Det så kjempe spennende ut:) Det er bare å plukke meg opp i Shanghai, så er jeg med!;)

Skriv en ny kommentar

Ida Lien

Ida Lien

25, Tønsberg

Jobber i Shanghai og Vietnam. Tidligere student på Fudan University og Tongji University. Finn meg på Twitter @IdaSLien, Instagram #shanghaida eller på LinkedIn. Kontakt: ida.sandvik.lien@gmail.com

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits