På Kinajakt i Tønsberg

Made in China er vel slik Vesten kjenner landet best i dag. Hvor enn vi går vil vi støte på noe som enten er oppfunnet, prudusert eller har opphav i Kina. 

NRK P2 hadde for en tid tilbake et veldig interessant program om Kinas fremtid, med Torbjørn Færøvik og Henning Kristoffersen som gjester. De snakket om den rike Staten, med det fattige landet. Selv om Kina i nærmeste fremtid kanskje vil bli verdens største økonomi, reflekterer det lite om kineseres levestandard, men det sier litt om hvor mye plass Kina kommer til å ta i verden. Derfor er det som skjer i Kina avgjørende også for vår fremtid. 

Og hva skjer i Kina nå? 

Som de fleste har fått med seg, har landet hatt en enorm økonomisk vekst (med skyskrapere og sånn... ja, de kjører biler også). Det "nye" er at myndighetene nå vil gire ned ett hakk for at utviklingen skal være bærekraftig. Den virkelige utfordringen for Kina nå er at de må opp i verdikjeden, tenke innovasjon og ikke billigproduksjon.

- Man kan ikke bygge et land på 3-4 prosent av Iphone-verdien, sa Henning Kristoffersen.

(NRK P2: Ekko- et aktuelt samfunnsprogram 23.04.2012)

Jeg skal ikke greie ut i det lange og brede om Kinas økonomi og mulige verdensherredømme, men ikke overraskende blir jeg veldig oppmerksom på kinesiske ting som dukker opp her og der i den norske hverdagen. Akkurat på samme måte som jeg humrer litt hver gang jeg ser "Norwegian Salmon" på menyen i Shanghai.

På jakt

Min lille hjemby, Tønsberg, enda så avskjermet den er, har Kina også funnet veien til. Min venninne, Marina og jeg tok oss derfor på oppgaven å kartlegge Kina i Tønsberg!


På vår oppdagelsesferd kom vi ikke lenger enn til Marinas bukselomme før vi fant første spor. 

 

Den neste tanken havnet naturlig nok på mat. Bare i Tønsberg sentrum fant jeg fem Kinarestauranter, og det er sikkert flere der det kommer fra.  

Et hyggelig kinesisk vertskap på Peking-restauranten!

Det tok ikke lange stunden før vi fant enda et kinesisk livstegn. Bildeler til BMW produseres også i Kina. Og pappas Audi da... 

Foto: Marina Sellstad

En tur på Rimi og vi fant kinesisk ris, nudler og woksaus! Riktig nok noe høyere priset enn i Kina...Jordbær solgt av en kineser, men mest sannsynlig plukket av polakker...(?)Kinesisk tradisjonell medisin har også slått rot i Tønsberg ved Vestfold Akupunkturskole og diverse akupunkturklinikker. Som barn gikk jeg selv til akupunktør mot pollenallergi! 

Foto:  http://kontrovers.no/akupunktur/ 

Kruttet ble oppfunnet i Kina, og kan sees hjemme fra terrassen hver 17-mai og nyttårsaften!

Foto: Mamma GroOg hver gang du leser avisen... papiret og trykkekunsten ble oppfunnet i Kina.I den lokale kirken var det gratis kinesisk konsert og danseshow. Reporterteamet tok selvfølgelig turen!Chinese Christian Artists Minestry spilte fantastisk tradisjonell musikk. Selv om jeg aldri hadde hørt om gruppen før, ble jeg selvfølgelig litt starstruck og fikk signert CD!OG visittkortet til den vakre musikeren! Hvem hadde trodd at man kunne gjøre guanxi i Teie Kirke?!

Foto(s): Marina Sellstad 

 

Skal du studere i Kina til høsten? Se innlegget "Dette lurer dere på!" 

2 kommentarer

Anne Lene Nilsen

12.07.2012 kl.19:08

hehe! bra skrevet!

阳用枪

12.07.2012 kl.23:34

Som jeg pleier å si; Det er ikke muslimene vi bør være redd for, men kineserne. Og det er heller ingen nordmenn igjen her i landet, vi er alle snikamerikanisert for lenge siden. Awesome man! 你别吵吧!

Skriv en ny kommentar

Ida Lien

Ida Lien

25, Tønsberg

Jobber i Shanghai og Vietnam. Tidligere student på Fudan University og Tongji University. Finn meg på Twitter @IdaSLien, Instagram #shanghaida eller på LinkedIn. Kontakt: ida.sandvik.lien@gmail.com

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits