THORBJØRN, SI UNNSKYLD!!

Hvorfor kan ikke jeg også godta en "normal" jobb og være fornøyd med det?

Hvorfor skal jeg absolutt gjøre noe som krever at jeg reiser 8 000 kilometer, lærer meg 3000 kringlete tegn, og etterlater Norge til tilfeldighetene på uviss tid. Spesielt når Kina kanskje ikke vil ha meg der en gang.Nå lurer dere kanskje på hvorfor jeg fremdeles er i Norge. Hvorfor ikke bare dra tilbake med en gang?

Det tenkte jeg også, og bestilte flybillett.

Men flybilletten var ikke nok. Det er så mye som skal gjøres hjemme på ferie. Forsikring, vaksinesjekk, legebesøk, tannlege, abonnement, godkjenning av bachelorgrad, og...

Visum...

Å få visum til Kina er plutselig ikke en selvfølge lenger. Jeg så alle mine fremtidsplaner passere i revy, uten at de egentlig hadde funnet sted ennå. 

De siste ukene har vært fylt med naiv glede, fisketur, Slottsfjellfestival og et hyggelig jobbintervju.

 
Kjære Jagland, si unnskyld! For min skyld, og for alle andre som nå sitter smånervøse og søker visum. Si unnskyld så vi kan roe nervene og føle oss velkommen i landet vi vil til. 

I går var jeg kjempenegativ og hadde mistet alt motet. Tenk om halvannet år med kinesiske studier er "bortkastet"!? Hadde det vært mitt eget mot og mæle det stod på, at jeg ikke turde flytte til Kina, hadde det vært én ting. Men dette?!

I dag bestemte jeg meg for å ikke ta sorgene på forskudd... så jeg begynte å selge tingene mine! Jeg skal reise. 

Men selv om det skulle komme en unnskyldning, forandrer det nok ikke på mengden papirarbeid som skal til for å søke visum. I løpet av halvannet år i Kina, har jeg nok brukt et par kvadratmeter med regnskog på dette. Her er noen tips til deg som skal søke visum!

 

1. For å søke studentvisum må du ha Admission Notice og en gul lapp fra universitetet. Uten disse papirene kommer du ikke langt.

2. For å søke turistvisum må du enten ha et invitasjonsbrev fra en i Kina som har visum, eller du må vise en detaljert reiseplan for oppholdet, pluss tur-retur flybilletter.

3. Ta kopier av alt, så slipper du å stille deg bakerst i køen når du oppdager at du trengte en kopi av kopien... 

4. Vær tidlig ute på ambassaden. Ikke kom kvart på stengetid. Det er ikke veldig populært.

5. I utgangspunktet må man møte opp på ambassaden i egen person, men bor du langt unna kan du betale Visumservice rundt 500 kroner for å gjøre det for deg. Det er verdt det, spør du meg.

6. IKKE si at du vil reise til Tibet.

7. De tar kun imot betaling med kort!

 

 

Kryss fingrene for meg, og lykke til med visumsøknad til deg også.

 

Make peace not prices.

 

Fortsatt god sommer!

6 kommentarer

Chris

26.07.2012 kl.10:38

Eneste punktet du ikke trenger papir er ved betaling, de tar kun kort.....

Hvor er blitt av den papirløse samfunn jeg har hørt om?

Ida Lien

26.07.2012 kl.11:17

Chris: Haha det var sånn det var, ja! Da endrer jeg til KUN KORT;)

Papirløst samfunn i byråkratiet Kina? Hm... da blir det mange arbeidsledige kinesere!

Heine

30.07.2012 kl.10:08

Lykke til med visumsøknaden ;-) Jeg fikk akkurat innvilget mitt studentvisum, så da går det sikkert fint for deg også!

Ida Lien

30.07.2012 kl.11:54

Heine: Så bra å høre, Heine! Takk for det, og lykke til i Kina;)

Markus Widerøe

31.07.2012 kl.08:52

...Et alternativ er å reise inn til Kina fra et annet land. Jeg fløy først til Macau fordi jeg hadde ikke muligheten til å vente på visum fra den kinesiske ambassaden i Oslo, og samtidig riske å få hele turen kansellert. Fra Macau kunne jeg søke om visum og få det til samme dagen jeg søkte, samt at jeg slapp å vise noe mer enn kvittering for en betalt natt i Kina... Lykke til

Ida Lien

01.08.2012 kl.16:08

Markus Widerøe: Godt tips, Markus! Jeg har tenkt på Sverige og Hong Kong som et alternativ, dersom alt skjærer seg her. Men det hadde jo vært deilig å slippe! =) Håper du har hatt det fint/fortsatt trives i Kina!

Skriv en ny kommentar

Ida Lien

Ida Lien

25, Tønsberg

Jobber i Shanghai og Vietnam. Tidligere student på Fudan University og Tongji University. Finn meg på Twitter @IdaSLien, Instagram #shanghaida eller på LinkedIn. Kontakt: ida.sandvik.lien@gmail.com

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits