Forevig turist 36 varmegrader, dyvåt luftfuktighet og et tjukt lag med smog, der har du sensommer i Shanghai.

Jeg våkner tidlig av gatestøy og spiser frokost på balkongen 35 etasjer over bakken med utsikt til Pudong. Lukter på naboens kokkekunster, men vet med meg selv at jeg nok aldri kommer til å bli invitert på middag dit, etter festene vi hadde da vi flyttet inn for ett år siden. Kjenner jetlag og magetrøbbel kjempe om oppmerksomheten. Jeg er hjemme.

Bortsett fra malingsflass og søppel på balkongen, er det ingen spor etter tyfonen som rammet Shanghai forrige uke. 

Det er synd å skulle flytte fra denne leiligheten. Om knapt en måned kommer det et nytt dryss med nordmenn i nabolaget. Hvert år kommer det rundt 30 BI- studenter på utveksling og tar over leilighetene til sine forgjengere. Leilighetskomplekset er populært blant studenter. Dette blir den tredje BI- generasjonen jeg hilser på. Tenk på det. 

Jeg suger bitterheten i meg for at jeg så hardt bestemte meg for å flytte for meg selv. Det er noe jeg lenge har hatt på "the list of life" og som det er på tide å huke av før det er for sent. Rett som det er har jeg kineser, bil og barn. Ifølge kinesisk standard er jeg jo gifteklar. 

Men først må jeg lære å trives i eget selskap. Jeg bestemmer meg for å begynne i det små med en tur alene i byen.

 


Myndighetene har satt opp avkjølingsstasjoner i sentrum. Med 40 varmegrader i juni-juli er det ikke så dumt...


Lujiazui, businessområdet i Shanghai.


1999: Jin Mao Tower (i midten) 421 meter.
2007: Shanghai World Financial Center (til venstre) 493 meter.
2014: Shanghai Tower (til høyre) 632 meter!

Skyskraper- kappløpet

Det er relativt rolig i byen. Jeg ser for meg at 23 millioner mennesker nå sitter på kontorer å svetter foran aircondition. Løsner på business-slipset... så mye strøm det må bruke. Byen har ikke kommet like langt på miljøfronten som Expo- utstillingen i 2010 ville ha det til.

Fra utsiden ser den moderne ut og bak den høyeste skyskraperen, Shanghai World Financial Center stiger et monster av en bygning. Bare i løpet av de to månedene jeg har vært i Norge, har det nye byggeprosjektet Shanghai Tower kommet langt. Bygningen som til slutt skal nå 632 meter, og tittelen "second tallest in the world", er et prakteksempel på den (for)raske utviklingen. Ifølge en verdensmyte krasjer økonomien når et slikt byggeprosjekt står ferdig, og derfor bygger Kina hele tiden nye, høyere bygninger. Om det er overtro eller iveren etter å være med på utviklingskappløpet som driver dem, vet jeg ikke. Men ulikhetene mellom rike og fattige blir stadig større, da ikke alle henger med på utviklingen.

Forskjellene i Shanghai er som svart og hvitt. Høye skyskrapere mot rurale falleferdige områder. 


En bakgate ikke så langt fra sentrum.Kvadratmeterprisen er høy, og plassmangelen løses på underlige måter. 

Forevig turist

The Bund tar det ikke lange tiden før jeg feilaktig blir tatt som en turist.

- Photo?!

Jeg ba vel om det når jeg tok med meg kamera på en av de mest populære turistattraksjonene i Shanghai. Jeg smiler pent til kamera, og spør på kinesisk om de kan ta et for meg også. Jeg blir ikke lenger overasket over at de blir overrasket over at jeg snakker kinesisk. Her er jeg forevig turist. Uansett språkkunnskaper. Med lyst hår og lys hud vil jeg alltid bli lurt i Taxi, alltid bli tilbudt watch, bag, Gucci og Louis Vuitton. Jeg vil alltid bli sett på som en utlending.

Selv blant turister er jeg turist. Vestlige i Shanghai har en tendens til å sende hverandre "Jaja, vi holder ut" - blikk, og sette seg ved siden av hverandre på metroen. Ah! Jeg får lyst til å skrike ut å si at vi ikke er bestiser av den grunn.

Det er deilig å være tilbake! Men om noen måneder, når jeg har gått lei, kanskje jeg også åler meg innpå andre vestlige på metroen, hvem vet...
Vaaarmt!

22 kommentarer

a

20.08.2012 kl.12:33

Hei. Skal du studere eller jobbe i Shanghai? Evt hvor?

Viola

20.08.2012 kl.17:43

Ni hao ma?

Er en av de rundt 30 BI-studentene som har kuppet en herlig leilighet i Rainbow city 3. Ser at A allerede har spurt; hva skal du videre her i Shanghai?

Ida Lien

21.08.2012 kl.07:05

a: Hei! Jeg skal jobbe i Shanghai, men må komme meg på beina etter sykdom, så er litt i ingenmannsland akkurat nå. Så foreløpig er jeg turist/pasient:P

Ida Lien

21.08.2012 kl.07:09

Viola: Artig, da blir vi nesten naboer! Jeg holder til i Rainbow City 2, men skal flytte snart dessverre. Blir nok down-town på meg. Jeg skal jobbe, men må komme meg på beina etter sykdom, så nå er jeg sengeliggende turist i Regnbuebyen;)
Velkommen til Shanghai, og lykke til med studier, Viola! Du kommer til å få et fantastisk år!

Espen

21.08.2012 kl.10:29

Hei. Har du fått jobb i Shanghai??

Mathilde

21.08.2012 kl.10:43

Du skriver så bra Ida! God og høre at det ikke bare er meg som sliter med magen etter reise ;) ikke flytt ennå, blir mer og mer realistisk besøket mitt her :)

Siri B.

23.08.2012 kl.16:27

Godt skrevet Ida, du er dyktig! Spennende å høre dine betraktninger fra "den andre siden av verden" Fortsett å skrive! Lykke til med jobbsøk når du er på beina igjen :-)

Eilert

24.08.2012 kl.02:00

Hei!

Hvordan begynte du å blogge for DN?

Ida Lien

24.08.2012 kl.04:06

Espen: Følg med i neste innlegg så får du kanskje vite;)

Ida Lien

24.08.2012 kl.04:08

Mathilde: Hehe vi er nok aldeles ikke alene om det, men kanskje de eneste som skriver om det på nett. hahah! Jeg skal fortsatt bo i Shanghai, så du kan fortsatt komme på besøk kjære! God bedring <3

Ida Lien

24.08.2012 kl.04:13

Siri B.: Tusen takk, Siri:) Morsomt å se at nordmenn interesserer seg for Kina også!

Ida Lien

24.08.2012 kl.04:15

Eilert: Hei! Jeg ble kontaktet av ANSA i førsteomgang, og når jeg meldte interesse ble jeg satt i kontakt med DN Talent prosjektleder. Du kan jo sende henne en epost!:)
Er det Kina du blogger fra, så trer jeg av min post etter jul, så det kanskje det er en åpning for deg da.

Gunnar

24.08.2012 kl.15:12

For nye besøkende: Bare se opp for the Shanghai tea scam :-)

Tommy Lin

25.08.2012 kl.01:45

hei!

var i Kina for en mnd siden.... hadde problemer med mage, følte kraftløs ...etter WC(du veit...)

mister appetitt...+++

Jeg måtte ta meg 1,3liter væske intravenøst(tok 90min) for å bli fort frisk(lynfort er det ikke tar gjerne ett døgn)....kostet 100lapp, muligens dyrere i Shanghai... jeg vær hos lokal apotek firma drop-inn, uten å bestille time...

etterpå...

Valgte å drikke kunglun-drikkevannet eller kokt vann... hjelper mye.

+ kjøp/lag mat gjerne selv... unngå å spise take away.

Bakteriene formerer seg voldsom tempo under slike temp.

Tommy Lin

25.08.2012 kl.01:48

har du weichat nr? eller weixin nr? mulig å add deg?

Ida Lien

25.08.2012 kl.04:19

Gunnar: Godt tips Gunnar! Føler nesten jeg har sviktet litt fordi jeg har glemt å nevne tea scam! Jeg har alltid visst hva det var, hørt om det tusen ganger og allikevel gikk jeg rett på (etter å ha bodd ett år i Shanghai)... haha!

Ida Lien

25.08.2012 kl.04:30

Tommy Lin: Godt tips hvis man er blitt syk. Selv blir jeg sjelden matforgiftet i Shanghai. Det er mer overgangen mellom Norsk og Kinesisk kosthold som kan være røff.
Mitt tips er omvendt: spis på lokale restauranter (gjerne på de der det er mye folk)! Det er på de vestlige restaurantene at man fort blir dårlig, da varene er importert. Sommerstid skal man riktignok være mer forsiktig generelt ettersom varmen tærer på ferskheten.

Linda Sol

25.08.2012 kl.09:29

Hei Ida! Takk for nok et nyttig innlegg på bloggen din!

Jeg lurer på hvem du har vært i kontakt med for å finne leilighet til rimelig pris i rainbow city? Forslag til hvordan man går frem? Type internettside, telefonnummer, agentbyrå på gaten ..

På forhånd, Tusen takk for svar :-)

Ida Lien

25.08.2012 kl.09:56

Linda Sol: Hei Linda!

Du kan kikke på noen av disse linkene:
http://www.smartshanghai.com/housing/
http://www.entershanghai.info/
http://cityspace.shanghaiexpat.com/

Da må du søke under Hongkou district, og det finnes både Rainbow City 1, 2 og 3.
Når du søker leilighet gjennom disse nettsidene kan du regne med at husleien er litt høyere enn vanlig, fordi de er siktet til utlendinger. Det lureste er å finne et lokalt agentbyrå i området og be dem vise deg leiligheter i Rainbow City. Prisene bør ligge på mellom 6000 og 9000/mnd for pen leilighet 3 soverom, 2 bad, kjøkken og stue. Husk at det noen ganger går an å prute på prisen!

Har dessverre ikke kontaktinformasjon til agentbyrået jeg brukte her akkurat nå. Men det finnes mange av de i området. Pass på at du ikke setter to agentbyråer opp mot hverandre på samme leiligheten, da blir det ball!! I Shanghai er det nemlig sånn at flere agentbyråer kan kjempe om å leie ut samme leilighet (den som får kontrakt er den som stikker av med agent fee-en). De kan finne på mange slue planer for å spolere en annen agents kontrakter.

Håper dette var litt til hjelp! Lykke til med å finne bolig!:)

Linda Sol

25.08.2012 kl.17:03

Perfekt! Tusen takk for rask tilbakemelding :-) greit å ha noen tips med seg så man ikke lar seg lure av pris osv ;-) Håper du blir fornøyd med den nye leiligheten din!

kim

27.08.2012 kl.08:41

Hei ida, kjempe spennende lesning, det ser også ut som du bor i den gamle naboleiligheten min i Linping Lu. Var på utveksling 2010/11 ved fudan og stortrivdes. Lykke til videre med studier på tongji

inez

25.09.2012 kl.01:28

Fine bilder :) d er fint i shanghai :) (er halvt kineser)

Skriv en ny kommentar

Ida Lien

Ida Lien

25, Tønsberg

Jobber i Shanghai og Vietnam. Tidligere student på Fudan University og Tongji University. Finn meg på Twitter @IdaSLien, Instagram #shanghaida eller på LinkedIn. Kontakt: ida.sandvik.lien@gmail.com

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits