Jobbutsikter

I går spiste jeg middag med to studiekamerater fra Fudan University. Vi fant ut at vi er de eneste fra vår klasse på 20 som fremdeles er i Kina. De fleste dro hjem i sommer. Alberto er spansk og Federico Italiensk, og vi snakket litt om den økonomiske situasjonen i hjemlandene deres.

- Ida, you're the only foreigner of us... We're immigrants!

Det lå noe i det. De er i Kina fordi de nå har bedre fremtidsutsikter her, enn det de har i hjemlandet sitt. Derfor mente de at jeg var den mest hardbarkede utlendingen av oss, fordi jeg som nordmann var villig til å jobbe for betraktelig dårligere kinesisk lønn fremfor å bo i Norge.

Nå henger ikke dette helt i tråd med virkeligheten dersom jeg skulle jobbe for et norsk selskap i Kina. Da ville jeg kanskje blitt den lavest rangerte i triobanden vår. Alberto er nemlig florist, og Federico ingerniør. Karrierene våre er så forskjellige, og Alberto og jeg måtte innrømme at vi hadde valgt feil bransje for å bli millionærer. 

- You're gonna be rich one day, Federico, but not famous... 

  Utsikter

Det er på det tidspunktet man skal søke jobb som nyutdannet, at man blir veldig bevisst på eget karrierevalg og fremtidige inntektsmuligheter. Selv må jeg nok sikte etter berømmelsen og ikke pengene, eller på et senere tidspunkt ta en mastergrad, i verste fall en helt ny grad.

Dere lurer kanskje på hvordan jobbutsiktene mine ser ut så langt? 

Det har vært en tøff sommer for meg, fordi jeg har vært syk. Det er jeg fremdeles, og gjør det vanskelig å skulle begynne å jobbe. Kina kryr av muligheter og åpninger. Det er bare synd at ikke kroppen alltid henger med på fremtidsplanene. Allikevel går det fremover. Litt saktere enn jeg håpet, men det går fremover.

Jobbmulighetene er overalt. Senest i går ble jeg tilbudt jobb i klesbutikken jeg handlet i... men det er ikke helt der mine karrieredrømmer ligger.

I våres ble jeg kontaktet av et norsk software firma som skal starte opp i Ningbo, to timer utenfor Shanghai. I sommer møtte jeg firma til et veldig hyggelig jobbintervju i Oslo, hvor jeg ble invitert med på å følge prosessen.  5. september skal jeg derfor i møte med Innovasjon Norge i Shanghai, for så å reise til en gigantisk IT- konferanse i Ningbo.  Dette blir spennende!

Uken etter står Hong Kong for tur. Der har jeg blitt invitert med på festlighetene til en svær finanskonferanse av typen som leier inn Rihanna og Mike Tyson som underholdningsnummer. Her kan det bli mange spennende og viktige folk å møte. 

I tillegg har jeg også blitt kontaktet av et fransk consulting firma som vil promotere internships på universiteter i Kina. Men alt dette skal jeg skrive mer om senere!

Kinakids

Selv om mulighetene er der, er det ikke alltid de kommer på riktig tidspunkt. Derfor må jeg ha en plan B, altså noe som betaler regningene frem til det virkelige "voksenlivet" begynner. Derfor har jeg nå tenkt å jobbe som engelsklærer for små Kinakids. Etterspørselen er stor og lønna er relativt bra. 

Jeg har fantastiske venner som jobber knallhardt for å hjelpe meg i denne prosessen. Enten det er med CV-en, eller å sette meg i kontakt med de rette folkene. Det er nå jeg virkelig forstår verdien av god guanxi!

.
Foto: Fabulous Federico Arduino


Foto: Fabulous Federico Arduino


Foto: Fabulous Federico Arduino 

(Beklager random bildebruk, men jeg var på tuktuk- sightseeing i nabolaget her om dagen)

12 kommentarer

tommy

26.08.2012 kl.17:41

nydelig mat utvalg.

Nora

27.08.2012 kl.14:00

Likte det random(me?) bilde utvalget! Synes du burde ha et innlegg om det kinesiske helsevesenet også. Etter hva jeg har hørt du har vært igjennom, kunne Norge ha trengt av noen gode tips utenifra!

Espen

27.08.2012 kl.15:49

Hei Ida,

Kan du skrive litt mer om din jobb i Shanghai?

Ida Lien

28.08.2012 kl.04:14

Espen: Hei (igjen),

Jeg skal skrive mer om min jobb i Shanghai så fort jeg får en:) Nå er jeg i kontaktfasen, slik at jeg får bli med på konferanser etc, men ikke fått tilbud om fast jobb ennå. Starter forsåvidt å jobbe som engelsklærer nå snart, men det er vel ikke det du var ute etter.

Ida Lien

28.08.2012 kl.04:16

Nora: Haha takk, Nora! Ja, det burde jeg absolutt skrive om, men da blir det dårlig med bildemateriale igjen... Norge kunne trengt et stort spark bak for effektivitet i helsevesenet. Jeg sender et spark herifra NÅ!

Erik Leung

28.08.2012 kl.10:49

Veldig fin blogg. Din studieopplevelse er veldig unik og jeg misunner deg :)

Camilla Eide

28.08.2012 kl.21:47

Veldig fin blogg :)

Espen

29.08.2012 kl.09:28

Hei Ida,

Lykke til jobbsøking i Shanghai.

30.08.2012 kl.06:59

mitt navn er emma og jeg er 21 år og har nettopp flyttet til shanghai for å gå et semester på shanghai theatre academy, et utvekslingssamarbeid med høgskolen i bergen. har du noen tips for å komme i kontakt med andre norske studenter her nede? jeg er den eneste norske på skolen min.

mailen min er : emma_517@hotmail.com

takk for svar!=)

Sofie

31.08.2012 kl.00:57

Hei Ida :)

Fikk et akutt savn etter Shanghai, tuktuk sightseeing, herlige kinesiske bakgate og vorspielkos i lin ping lu! Kjekt å lese at alt står bra til med dej :)

Masse lykke til videre med jobbjakta :)

Sofie

Ida Lien

04.09.2012 kl.02:31

Anonym: Hei Emma! Velkommen til Shanghai:) Sjekk ut dette blogginnlegget jeg skrev om nettverksbygging i Shanghai http://idalien.blogg.no/1332846190_nettverksbygging_og_b.html

Håper det kan være til hjelp:)

Ida Lien

04.09.2012 kl.02:33

Sofie: Haha jaaaa, det er sjarmen ved Hongkou district! <3 Nå har jeg flyttet downtown, så jeg må på sightseeing igjen snart! Du tar vel turen bortover snaaart;) Håper alt er bra med deg!

Skriv en ny kommentar

Ida Lien

Ida Lien

25, Tønsberg

Jobber i Shanghai og Vietnam. Tidligere student på Fudan University og Tongji University. Finn meg på Twitter @IdaSLien, Instagram #shanghaida eller på LinkedIn. Kontakt: ida.sandvik.lien@gmail.com

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits