Busy with business in business suit!

Kina har lenge vært et billig produksjonsland som har eksportert varer til en hel verdensbefolkning. Men i takt med den økonomiske utviklingen har også kinesere fått sterkere kjøpekraft, noe som etter hvert vil skape et enormt marked: 1,5 milliarder forbrukere.

Denne uken har jeg fått være med tre norske selskaper til Ningbo, representert av tre ivrige nordmenn og en hardt arbeidende norsk-kineser. Utstyrt med store mengder velvilje sikter de seg inn på det kinesiske markedet.


På stand på Smart City Expo: Daglig leder for Karde AS, Terje Grimstad, Markedssjef for Karde AS i Kina, Jim J. Yang, daglig leder for Tellu AS, Geir Melby og daglig leder for More Software Solutions Frode Preber Ettesvoll. (Foto: Jim J. Yang)

Nå sitter jeg på hotellet med såre føtter, krøllete dress og har problemer med å fordøye alt jeg har opplevd den siste uken.

Jeg befinner meg i Ningbo, tre timer sør for Shanghai sammen med softwareselskapene Tellu og More, samt konsulentselskapet Karde. I denne byen skal det ifølge den nye femårsplanen bevilges mer enn 40 milliarder kroner til IT- og softwareprosjekter gjennom Smart City Programme. Kort sagt går satsningen ut på å utvikle smartere (teknologiske) løsninger ved alle samfunnsområder. 

Det er få norske selskaper i denne bransjen som har turt å begi seg ut på det kinesiske markedet, fordi den lokale konkurransen er beintøff. Sammenlignet med det kinesiske byråkratiet, ser det allikevel ut til at norsk teknologi i offentlig sektor har et stort forsprang, og gir derfor guttene en ypperlig mulighet til å selge sand i Sahara.

 Blant IBM og Microsoft

 Siden forrige onsdag har dagene gått i ett med møter, middager, signeringer og messer. Det har vært uhyre spennende å følge med på hvordan relasjoner blir bygd, og ikke minst hvordan man går frem for å starte en business. Til tider har det både vært frustrerende og engasjerende å forstå hvor mye jeg har å lære (og hvor lite man lærer på skolen)! 

Vanviddet begynte da selskapene onsdag landet i Shanghai for å møte Innovasjon Norge. De driver rådgivningstjenester for bedrifter som vil etablere seg i Kina, og ble imponert over fremgangen selskapene hadde hatt. Etter bare halvannet år har Karde og Tellu fått en samarbeidsavtale med en lokal partner (Sinobpo) i Ningbo, som fredag ble signert på tradisjonelt kinesisk vis med orkestermusikk og rød løper. Tidligere har selskapene også vært i møte med byadministrasjonen i Beijing og Shanghai (i regi av et Semicolon-prosjekt), noe som er svært uvanlig for nordmenn i disse "kalde" tider. Middagene har vært store og lange, fylt med andetunge, snegler og kinesisk etikette. 

I forbindelse med Smart City-prosjektet ble det i helgen holdt en gigantisk messe der store IT- og softwarebedrifter viste frem sin nyeste teknologi (blant annet IBM og Microsoft).  Sinopbo er i Kina omtalt som et av nøkkelselskapene innen software, og sammen med Karde og Tellu presenterte de egne produkter på messen.

Jobbmulighet

Spørsmålet er derfor ikke hvorfor de norske selskapene er her, men hvorfor i all verden jeg er her.

I våres ble jeg kontaktet av daglig leder for More Software Solutions, Frode Preber Ettesvoll og invitert til et jobbintervju. Da fikk jeg tilbud om å bli med på en tur til Ningbo for å følge prosessen, og etter det jeg nå vil kalle et ukes langt jobbintervju, ser det ut til å resultere i en spennende jobbmulighet for meg i selskapet fra nyåret!!

 

 Se video fra Smart City Expo og signerings semonien:

video:ningbo liten

 

Neste gang får dere bli med til Hong Kong!

5 kommentarer

Nora

11.09.2012 kl.23:10

Spennende!! Gratulerer med jobb da;) Gleder meg til å høre mer:)

Espen

12.09.2012 kl.09:04

Cool!! Bare misunna!

Ukjent person

12.09.2012 kl.12:34

Gratulerer med din første fulltidsjobb :)

Ida Lien

13.09.2012 kl.03:50

Takk takk! Det blir nok deltidsjobb med det første, men det ser ut til å bli mer enn nok jobb fordetom;)

14.09.2012 kl.09:25

Cong for your 1st job. You are getting landing successfully.

Skriv en ny kommentar

Ida Lien

Ida Lien

25, Tønsberg

Jobber i Shanghai og Vietnam. Tidligere student på Fudan University og Tongji University. Finn meg på Twitter @IdaSLien, Instagram #shanghaida eller på LinkedIn. Kontakt: ida.sandvik.lien@gmail.com

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits