I Hongkong med Katy Perry

For øyeblikket befinner jeg meg ikke på jorden. Jeg svever et stykke over bakken på lykkerus, opplevelser og eventyr.

Noen ville kanskje kalle meg heldig, men jeg er her jeg er i dag fordi jeg tør å gripe kjangsene som byr seg. Nå har jeg nettopp kommet hjem fra Hongkong hvor jeg snek meg med på festlighetene til CLSA's gigantiske finanskonferanse. I utgangspunktet skulle jeg bare fornye visumet mitt...

Jeg glemmer ofte at Hongkong er en del av Kina, og det er ikke mer enn 15 år siden det britene måtte gi tilbake landområdene. Mens Fastlandskina har vært mye isolert fra resten av verden, har Hongkong som britisk koloni vært et sted der Østen møter Vesten. Resultatet er kinesere med vestlige manerer og stil, og appellerer fort til slitne expater fra Shanghai. Ingen albuer på metroen, folk holder døren åpen for deg og taxisjåførene snakker engelsk. "Heldigvis" er prisnivået i Hongkong såpass høyt at det er nok til at jeg kryper tilbake til fastlandet.

 

Hat mot Fastlandskina

Allikevel er det ting ved Hongkong jeg gjerne skulle sett i Kina. Hver morgen under turen brukte jeg mye tid på å lese aviser. Hongkong nyter nemlig en helt annen presse- og ytringsfrihet enn fastlandet, og det var oppslukende og endelig få en annen vinkling på Kina enn det som pøses ut fra Kommunistpartiet (og Vesten!). Misnøyen ovenfor Fastlandskinesere og styresmaktene i Beijing er det ikke lagt skjul på.

Avtalen under maktovertagelsesprosessen i 1997 gikk ut på at Hongkong fikk beholde sin kapitalistiske økonomi og politiske styresett i 50 år fremover. Allikevel prøver styresmaktene i Beijing stadig å presse på Hongkong lover, noe de missliker sterkt. I tillegg har fastlandskinesere i lang tid immigrert til Hongkong og presset lønnsnivået ned, samtidig som rike kinesere har flytter inn og presser prisnivået opp. På grunn av det dårlige forholdet dem i mellom fikk jeg streng beskjed om å snakke engelsk istedenfor mandarin (i Hongkong snakker de kantonesisk, men Mandarin er Kinas "bokmål"). 


Ikke helt fornøyd med Kinas forhandlingsmetoder om øyene i Sørkinahavet.


Times Square.
Bruce Lee er født i Hongkong.


Tofu-is.

Den indiske hackeren og Katy Perry

Det var mange viktige, spennende og kjedelige folk jeg har møtt. Jeg ble kjent med en av foredragsholderne på konferansen, den indiske hackeren Ankit Fadia. Han hadde droppet ut av skolen og er nå supermilliardær. Hobbyen hans var å sitte på datamaskinen dag inn og dag ut, helt til han som 15-åring fant ut at han ville utgi en bok om datahacking. Boken ble solgt i millionvis av eksemplarer over hele verden, og nå utgir han en ny bok hvert år. Han gikk fra å drive gutteromshacking til det han selv kaller etisk hacking, og har blant annet jobbet for amerikanske myndigheter med å knekke koder i krypterte meldinger fra Al qaida. Nå reiser han verden rundt og holder foredrag om hvordan selskaper kan beskytte seg mot sånne som han.  

En dag spiste vi lunsj og jeg kunne ikke dy meg:

- Kan du hacke deg inn på telefonen min nå?

- Ja, selvfølgelig. Og jeg kunne jeg hacket meg inn på nettverket på hotellet ditt og funnet ut hva du surfer på.

- ....

Ankit sa noe interessant, nemlig at det er mange som har talenter og gode ideer, men det er få som vet hvordan de kan gjøre en foretning ut av det. Han har også hatt et TV show på MTV India kalt "What the hack!" og tjener nå godt på sin tidligere ulovlige hobby nettopp fordi han har klart å markedsføre seg selv. 

Man blir lett en ivrig sjel av å møte folk som har oppnådd mye i livet. Konferansen krydde av sånne mennesker. 

Mer enn 2000 finansmenn og kvinner var samlet til årets store CLSA- fest i Hong Kong. I denne bransjen sparer man ikke på krydderet, og hyre inn Katy Perry til 1 million dollar som underholdning følger med. Tidligere denne uken hadde Mike Tyson vært leid inn som foredragsholder. Litt malplassert, ung og fattig følte jeg meg blant sjokoladefontener og businessfolk, men trøstet meg med at milliardærer ikke handler på Hennes og Mauritz, slik at kjolevalget var safe. 


Katy Perry kostet 1 million dollar å hyre inn til festen de kaller "Sweet Temptation". Året før leide de inn Rihanna.
Glitrende servitør og meg.


Mer enn 2000 folk fra hele verden var samlet til CLAS- konferansen.

6 kommentarer

Michael

17.09.2012 kl.07:55

Spennende! Opplevelsene dine er inspirerende :)

Pernille

17.09.2012 kl.15:36

U inspire me! =)

17.09.2012 kl.15:59

Det er Bruce Lee, ikke Jackie Chan :)

Ida Lien

17.09.2012 kl.16:13

Anonym: Damnit! Er du sikker? For en amatør jeg er, her har jeg tydeligvis ikke gjort bra nok research;)

Lars Øivind

17.09.2012 kl.22:11

Haha, elsker tegneserien og den diplomatiske fremgangsmåten. Som det heter innen negociations, "If you're the big dog..."!

Ida Lien

24.09.2012 kl.10:04

Lars Øivind: Always good Chinese style!

Skriv en ny kommentar

Ida Lien

Ida Lien

25, Tønsberg

Jobber i Shanghai og Vietnam. Tidligere student på Fudan University og Tongji University. Finn meg på Twitter @IdaSLien, Instagram #shanghaida eller på LinkedIn. Kontakt: ida.sandvik.lien@gmail.com

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits