Hvor er samurai-freakene?

Litt sener enn i Norge, litt varmere enn i Norge og under litt andre omstendigheter enn i Norge sitter nærmere 50 unge nordmenn på den eneste norske restauranten i Shanghai.

De nye studentene

Det eneste vi har til felles er at vi er norske i Kina. De fleste er nye studenter, noen ytterst få er gjengangere. Jeg er en av dem, og jeg er ikke en gang student. Men velkommen var jeg allikevel. "Nye og gamle studenter" stod det på facebookinvitasjonen fra ANSA Shanghai. Gammel?

Det er merkelig å tenke på at så mange andre også har valgt Kina. Det er et ganske sært valg, men allikevel sitter det helt normal, frisk norsk ungdom rundt meg. Jeg forventer alltid å se de litt freaky typene med langt hår som på fritiden driver med kung fu og slåss med samuraisverd.

Men nah. De som velger Kina i dag, velger det av helt andre grunner, og er velkledde, flotte, unge damer og menn som skal bli vellykkede businessfolk. Internasjonal markedsføring, politisk økonomi og MBA er det som går igjen. I dag er det jeg som er freaken som studerte in-ter-kul-tu-rell-for-stå-el-se. Og det er akkurat sånn jeg må si det for å få færrest mulig hevede øyenbryn.

 Takk til Andreas Bakke for bilder! Foto: Andreas Bakke

Og de gamle studentene?

Dessverre har de fleste vendt nesa hjemover, og det vil jeg aller helst beskylde Lånekassen for. Men de tidligere studentene gir ofte lyd fra seg, som oftest via Facebook i form av "Ååå jeg savner Shanghai" eller "Ahh! Norge er drit kjedelig, jeg vil tilbake". 

Noen ytterst få er her fremdeles. Mauricio Weishaupt er en av dem.

Han gikk hardt inn for å skaffe seg jobb etter et uvekslingsår i Shanghai. I dag jobber han som broker for Pacific Prime der han selger forsikringer i Kina for de store internasjonale selskapene. En kickstart på karrieren mange bare kunne drømme om, og det "kun" med en bachelor i Internasjonal markedsføring fra BI i baklommen.

Men bak den tidlige suksessen og en høy begynnerlønn ligger det også 10-11 timers arbeidsdager bak. 


- Jeg har ikke tid til annet enn å jobbe, spise og trene, sier han, men trives med den utfordrende hverdagen. 


Hvor lenge Kinaoppholdet vil vare har han ikke bestemt seg for ennå.

- Jeg tar ett år av gangen, og så må jeg begynne å tenke på mastergrad. Et videre mål vil være å jobbe i Chile for et norsk selskap, sier han. Mauricio Weishaupt, 26 år fra Kristiansand. Foto: Sverre Jonassen

14 kommentarer

04.10.2012 kl.13:10

Samurai-freakene er i Tokyo :)

Ida Lien

04.10.2012 kl.13:24

Anonym: Det er jeg fullt klar over;) Det var typen mennesker jeg prøvde å beskrive.

05.10.2012 kl.07:48

Hei

Leste jeg feil?

50 unge nordmenn som kom til Shanghai for å studere?

Det er et ganske høyt tall.

Er det virkelig så mange som studerer der hver år?

05.10.2012 kl.08:35

Så folk som driver med kung fu og sloss med samuraisverd er ikke frisk norsk ungdom?

05.10.2012 kl.09:55

Ville jo tro at de som vil holde på med samuraisverd, snarere dro til Japan?;)

Ida Lien

05.10.2012 kl.10:17

Anonym: Hei! Du leste ikke feil:) Vi er ganske mange her! Jeg tror det er rundt 500-600 nordmenn i Shanghai tilsammen. I 2010 var det registrert 110 norske firmaer bare i Shanghai, og nå er det nok enda fler!:)

Ida Lien

05.10.2012 kl.10:19

Anonym: Klart de er! Jeg driver ikke med kung fu, men jeg er en Kina- freak selv;)

Ida Lien

05.10.2012 kl.10:21

Anonym: Igjen: Det var en type mennesker jeg prøvde å beskrive, og jeg er helt sikker på at du forstod hva jeg mente;)

Ren Hua

05.10.2012 kl.15:34

Kina er bare penger. Det er ingen som drar for kulturen. Vi bor i en gjennomkommersialisert verden der Kung-Fu bare eksisterer på film.

Nora

05.10.2012 kl.19:34

Jeg vil jo påstå at denne bloggen viser et godt eksempel på en som har reist til Kina for kulturen. Og med meg blir det to.

Ida Lien

06.10.2012 kl.12:11

Ren Hua: Jeg dro hit for kulturen, er her for kulturen og ender opp med å tjene penger på det. Fair enough synes jeg!

Mange mener at Shanghai ikke kan forstås som kinesisk kultur. Det er ikke representativt, riktig nok, men kombinasjonen av den moderne livsstilen med kinesiske tradisjoner er så ABSOLUTT kinesisk kultur! That's China today!

Ida Lien

06.10.2012 kl.12:13

Nora: Takk, Nora;) Da er det i hvert fall to av oss!

Ren Hua

18.10.2012 kl.20:15

Det var dårlig formulert av meg; Det jeg mente var at verden er altfor globalisert og Kina på 30 år er gjennomamerikanisert. Så noen drar sikkert for kinesisk kultur, men kapitalismen er den nye kulturen. Matkulturen er det eneste som har overlevd. Og når jeg tenker meg om, er matkulturen en så stor del av den kinesiske kulturen at kanskje hele kulturen lever i beste velgående.

Ida Lien

24.10.2012 kl.11:28

Ren Hua: At kapitalisme er kultur er en ganske interessant debatt... sjekk denne saken i Aftenposten. Ganske interessant: http://www.aftenbladet.no/meninger/kommentar/Kapitalisme-slar-kultur-3010268.html

Skriv en ny kommentar

Ida Lien

Ida Lien

25, Tønsberg

Jobber i Shanghai og Vietnam. Tidligere student på Fudan University og Tongji University. Finn meg på Twitter @IdaSLien, Instagram #shanghaida eller på LinkedIn. Kontakt: ida.sandvik.lien@gmail.com

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits