Kina på godt og på vondtVærvarselet på PC-en viser stor sol, men utenfor er alt grått. Man behøver ikke være miljøvernminister for å forstå at det grå skydekket skyldes forurensning.

Til tider er luftkvaliteten i Shanghai så dårlig at jeg ikke har lyst til å gå utenfor døren. Den hvite sommerkjolen har fått en brunaktig farge, og joggeturene mine i Fuxing Park ender med en 30 minutters lang hostesesjon. Myndighetene blokkerer apps som måler luftkvaliteten, og lanserer sine egne med slingringsmål nær virkeligheten.

Det er utfordrende å være sunn i et land der myndighetene ikke griper inn. Selvkontrollen blir satt på prøve når alkohol blir kastet etter deg, og KFC er å finne på hvert gatehjørne. Øl er billigere enn vann, og sigaretter billigere enn appelsinjuice.

Hva skal man gjøre når det vanligste expat-syndromet er dårlig lever, og selv grønne salatblader serveres med peanøttsaus...   Zenma ban?!

Jeg skriver ikke dette blogginnlegget for å vise dere hvor fantastisk sunn og sporty jeg er, for det er jeg ikke. Men nå som jeg ser fremmover i et femårsperspektiv i Kina, må det gjøres noen enkle inngrep. Her skal jeg bo, og feriemodus på autopilot må skrus av. 

 

1.       Lag mat selv. Selv om jeg lett kunne tatt meg råd til å spise på restaurant hver dag, gjør jeg ikke det. Da hadde jeg fort blitt like rundt som keiserbarna.

Jeg lager som regel bare grønnsaker til middag. Ikke fordi jeg er vegetarianer (langt i fra!) men utvalget og ferskheten på grønt i Kina, er formidabel. Det skal ikke mer til enn masse hvitløk og litt soyasaus for å lage et herremåltid! 

 

Denne typen "greasy Chinese" som vi kaller det, blir forbeholdt til helgene.

2.       Ligg unna gratis alkohol.  Det betyr som regel DÅRLIG alkohol. Ladies night med "free flow", og "all you can drink"- konsepter er ikke langt unna selvdestruksjon, da det fort kan sette deg ut av spill i hele to dager derpå.3.       Sport! Logisk, men ikke alltid like lett å realisere innimellom storbylivet, med mindre klubbing og pub crawl regnes som en sport. Selv er jeg storfan av squash, men tyr også til tennis, da jeg har en gratis tennisbane i leilighetskomplekset jeg bor i.

Beach volley på en fake strand i oktober. Foto: Niina Sillanpää

Svømming er også en mulighet. Men da gjelder det å finne bassengene som ikke har pool bar...


9 kommentarer

Lena

17.10.2012 kl.13:52

Forstår at det kan være en utfordring med så mange fristelser, og ikke minst økonomisk overkommelige fristelser. Men ingen fare for deg :) Så lenge du faktisk ser det selv, og det virker som du har det rette fokus - så dette klarer du.

Lars Øivind

17.10.2012 kl.22:37

Etter min efaring med kantinemat i HK at maten ikke er den beste eller den sunneste da hovedbestanddelen (60-90%) ofte er karbohydrater (iform av ris, spagetti, nudler eller mer ris) siden dette er billigere og senker kostnadene. Til gjengjeld blir man matlei lavkvalitets kantinemat med mangel på kjøtt og grønnsaker og dermed spiser man ikke like mye som man ville gjort med kjøttkaker, poteter, grønnsaker og brun saus. For min del finnes det en viss grense på hvor mye fyll-ris jeg gidder å spise... Spiser til jeg ikke gidder mer, selv om jeg fortsatt er sulten. På denne måten balanseres det egentlig ganske greit ut, på bekostning av nytelsen av (god?) mat. Dessuten er kineserne generelt sett veldig flinke på å spise langsomt, og dermed rekker de å få en metthetsfølelse før de har slukt den siste tallerkenen. Og noen av de samme prinsippene vender man seg jo til. Jeg tror det er noe av grunnen til at de holder seg forholdsvis smale, hva er din oppfattelse om det?

Ren Hua

18.10.2012 kl.20:31

Rykter jeg fikk servert i Kina var at alt av frukt og grønnsaker er gjennomsprøytet og genmodifisert langt inn i beinmargen. Kombinert med luftkvalitet som dreper sitter du fint i det. Men så er jeg også en fanatiker her i Norge som handler på bondens marked, koker vannet og baker mitt eget brød.

Ida Lien

24.10.2012 kl.10:49

Lena: Hehe ja, det glemte jeg jo å skrive.. at prisnivået er det farligste med det hele!:P Takk takk, Lena!

Ida Lien

24.10.2012 kl.11:03

Lars Øivind: For mye ris og nudler for europeiske kropper, ja! For min del skipper jeg som regel disse, og spiser bare grønnsaker og kjøtt. Men det kan ikke resten av den kinesiske befolkningen gjøre, da hadde det vel fort blitt matkrise i verden...

Men hvordan kan du bli matlei i Kina?! :D Der er vi vidt forskjellige tror jeg! Utfordringen i i mine øyne er mengden mat til hvert måltid. Kjøtt og grønnsaker med ris til lunch overgår fort to grovbrødskiver med gulost. Heldigvis spiser man med spisepinner så fråtsingen kan foregå i begrenset tempo!

Hvordan kinesere holder seg så slanke (foreløpig) er meg et mysterium... men jeg har mine teorier om at det går mye på at de drikker varmt vann/te til fettete måltider, at de spiser med spisepinner og at deres "greasy Chinese food" fremdeles er sunnere enn vestlig junk. Lavkarbodiett har jeg ikke troen på som livsstil, bare hyperslanking for vestlige folk.

Ida Lien

24.10.2012 kl.11:17

Ren Hua: Deler av ryktene er nok sanne, men at ALT av frukt og grønt er gjennomsprøytet tror jeg nok ikke. Det finnes økologiske alternativer på noen supermarkeder i Shanghai, men den jevne kineser åpner nok ikke lommeboken for sånt. I forbindelse med Expo ble også samtlige restauranter vurdert og gradert med smilefjes i forhold til hygiene, råvarer osv. Men i Kina kan alt kjøpes for penger... Hvor mye koster et stort smilefjes tror du?

Jeg enig i at man til en viss grad bør engasjere seg i dette, men ikke vie det for mye oppmerksomhet i hverdagen. Det finnes andre viktige aspekter ved matvareproduksjon. En ting er hva vi velger å sprøyte gulrøttene våre med, en annen ting er hvordan vi behandler dyr for at de smake godt for oss mennesker.

Lars Øivind

25.10.2012 kl.10:17

Jo, helt riktig det. Man blir vandt med at kjøtt serveres med skinn, bein og slintrer, men man trenger ikke å være økonom for å skjønne at man ikke kan fore Kina på kun filet. I Kina er jeg ikke matlei, på langt nær! Det finnes så mye godt, spennende og variert. Men i skolens kantiner derimot er det lavkost(nader) som gjelder og da økes andelen ris/spagetti/nudler og mindre grønnsaker og kjøtt. Jeg elsker grønnsaker... Hadde jeg hatt mer tid skulle jeg gjerne gått off-campus litt oftere og spist mer god lokal mat, men det er ofte litt vanskelig.

Tror det ligger litt i at ved å spise med pinner rekker man å få metthetsfølelsen, sammenlignet med å sluke en burger og rekke å stappe inn det frityrstekte + en halvliter brus før man får metthetsfølelsen. Men om du kommer opp med noen gode treningsmetoder samtidig som man unngår forrurenset luft i Kina skriv gjerne en artikkel om det!

Ida Lien

29.10.2012 kl.04:22

Lars Øivind: Hehe ja, kjent problem når campus er så stort, at det tar for lang tid å komme seg ut til lunch!

Det finnes mange muligheter for innendørssporter i Kina! Pingpong, squash, basketball, badmington, svømming (ville svømt med lukket munn isåfall), treningsstudio, wu shi ++++

Yellow Mountain og Zhangjiaje områdene er ikke såååå verst forurenset heller, så en tur i fjellet kunne vært noe;)

Lars Øivind

06.11.2012 kl.09:46

Ja det eller at man ikke har tid til å dra ut... Innendørssport ja, men tror du lufta er så mye bedre innendørs enn utendørs? Men det finnes nok løsninger for daglige løpeturer=) Friluftsliv utenfor byene er jo topp=)

Skriv en ny kommentar

Ida Lien

Ida Lien

25, Tønsberg

Jobber i Shanghai og Vietnam. Tidligere student på Fudan University og Tongji University. Finn meg på Twitter @IdaSLien, Instagram #shanghaida eller på LinkedIn. Kontakt: ida.sandvik.lien@gmail.com

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits