Papirhelvete

Du vet du har vært på julebord når du har pepperkakesmuler i jakkelommene.

Som du skjønner blir man grisk på norsk julegodt etter to år i Shanghai. Men til mitt forsvar har jeg gitt den siste platen med melkesjokolade til en venninne som skal være her i jula. For om en uke er jeg faktisk hjemme i Norge.

Nå sitter jeg å knotter iherdig på PC-en med mine første arbeidsoppgaver (selvfølgelig etter å først ha skiftet tittel på LinkedIn). Kanskje noe overivrig, men dette er spennende saker. Derfor tenkte jeg å forklare litt hvorfor softwareselskapet jeg skal jobbe for satser på akkurat i Kina.
 FUDANPROSESSEN

Du tenker kanskje at jeg er for ung til å vite hva virkelig papirarbeid er. At generasjonen min har hatt det enkelt med PC, internett osv. Vel, der tar du feil, og dere andre som også har vært igjennom en form for søknads- eller registreringsprosess i Kina vil være enige med meg. De vet hva jeg snakker om når jeg sier det er et hel-vett-es slit.

La oss ta søknadsprosessen til Fudan University som et prakteksempel:

1. Print ut søknadsskjema fra nett og fyll ut 
2. Lever skjema til 'International Student Office'
3. Få regning på søknadsavgift
4. Gå til neste kontor og trekk kølapp i informasjonsdesken
5. Få en ny lapp og gå til rom '177' og betal med cash
7. Gå til nabokontoret for å få kvitteringen stemplet
8. Gå til bake til International Student Office' og lever kvitteringen
9. Få kvittering på at søknaden er levert

Og dette er kun søknadsprosessen! Så kommer opptaksbrevet, betaling av semesteravgift, registreringsdag, helseforsikring og helsesjekk. Og hver av disse prosessene har minst like mange trinn. Tenk deg over 45 000 studenter på papir. Deretter er det visum og husregistrering... puh, jeg stopper der før jeg blir kvalm (litt dårlige minner). Jeg får ikke understreket nok hvor MYE papirer det egentlig er snakk om her, men Kina har så absolutt pådratt seg regnskogen på samvittigheten med dette forbruket.
 

BYRÅKRATIET

Dette er grunnen til at man alltid snakker om byråkratiet Kina. Slike prosesser er det over alt, og spesielt i offentlig sektor. Alt skjer via papir, gjennom flere ledd, kontorer og personer, slik at det kan stemples med et sort rødt stempel etter tradisjonell kultur og arkiveres i mapper. Det er sånn det har fungert i alle år og tiltakene for modernisering er fullstendig fraværende. For meg er det uforståelig at Kina som high tech Mekka ikke har tatt tak i dette.

Men spørsmålet er: vil de egentlig ha endringer? Prosessene sysselsetter mange kinesere, og en automatisering av slike prosesser kan utfordre de "kinesiske bakdørene". Kinesere som har levd tusener av år under autoritære regimer uten noen form for reell makt har lært seg å finne andre måte å få ting gjort på, også kalt Guanxi. Det er for eksempel ikke uvanlig å kjøpe seg en skoleplass dersom karakterene ikke strekker til...

På den andre siden er det også få offentlige institusjoner som har velfungerende nettsider, ettersom det ikke er tradisjon for en slik informasjonsdeling til folket, som vi i Norge er vant med. 

More Software Solutions, som jeg skal jobbe med, selger et skjemamodelleringsverktøy som kan bygge blant annet søknadsskjemaer og effektivisere og automatisere nettopp slike arbeidsprosesser. Verktøyet ville forvandlet alle de overnevnte punktene i Fudansøknadsprosessen til en one-stop løsning på nett.

Nå håper jeg at jeg ikke har skremt potensielle studenter fra å søke seg til Kina, for det er fremdeles verdt arbeidet for å være her. Og den positive siden ved dette er at du etter to fulle dager med køing og registrering på universitetet nok har fått mange nye venner allerede da!

Men bare tenk så mye tid, ressurser og frustrasjon man kunne spart seg for!
 PS! Tar forbehold om feil i søknadsprosessen! Ikke bruk den som mal, ta blir du nok skuffet når du finner ut at det er ennå flere trinn og papirer!

7 kommentarer

Mathilde

06.12.2012 kl.01:31

Bra dere tar tak i å gjøre Kina mer elektronisk, det trengs virker det som. Likte din hjemmelagde søknad, kommer man inn på Tongji eller Fudan om man er giddalaus? ;) Fint bilde av deg og Linda forresten, og rålekkert det passbildet av deg ;) Heldig om de slipper deg inn i Australia med det bildet ;) <3

Ren Hua

06.12.2012 kl.22:08

Kina er et eneste stort arbeiderparti; Alle skal med. Kineserne trenger papirjobben sin for å finne sin plass i hierarkiet, ha noe å kludre med, og føle seg viktig. Et resultat av tusenvis av år med underkuing. Så hvor blir opprøret av? Knusingen av vinduer og veltingen av biler var kun hissig nasjonalisme pga noen småøyer mellom Kina og Japan. Raseriet går med andre ord utover resten av verden. Kina ekspanderer utenfor sine grenser, og vi har det gående.

Ren Hua

07.12.2012 kl.21:56

Forresten går landegrenser og nasjonalisme på det samme, så om man ikke liker Kinas ekspanderende utvikling, er man selv enten nasjonalist eller proteksjonist, i alle tilfeller rasist. Nå snakker vi om ekspansjon, som er synonymt med papirhelvete. Antonymet blir å nedbemanne. Mindre folk og papirhelvete krymper til minimalisme. Og da er vi tilbake i Norge; med 13 innbyggere per kvadratkilometer.

Nanna Sofie

09.12.2012 kl.17:51

Jeg elsker å lese bloggen din, Ida, og har planer om å bo i Shanghai etter vidergående for å lære meg kinesisk. Jeg er innom bloggen din hver dag, men synes det liksom alltid er det samme gamle innlegget som står der... Kan du ikke oppdatere litt oftere da? det er så spennende å lese om alt du driver med! :)

Harald

11.12.2012 kl.04:08

Jeg studerte på et annet Shanghai-universitet, SISU, for noen år siden. Papirmølla for opptak ved dette universitetet var ikke så mye større enn det var i Norge. De var fornøyd bare de fikk skolepengene betalt med en bunke 100 Yuan-sedler. Men et dokumentasjonskrav var helt bisarrt: Universitetet krevde at min far fakset økonomisk garantierklæring. Jeg var da 28 år!! Ikke akkurat vant til å måtte ha tillatelse av foreldrene for å gjøre noe.

Ida Lien

05.01.2013 kl.11:38

Harald: Hehe, bra mamma og pappa ikke satte foten ned for å ha sønnen sin i Norge da;) Interessant at betalingen går i cash egentlig. Det gjør husleien min også, og jeg er like overveldet over å se så mye penger på bordet på én gang!

Ida Lien

05.01.2013 kl.11:43

Nanna Sofie: Tusen takk Nanna Sofie! Fantastisk hyggelig å høre :) Og ikke minst, kult at du vil rett til Kina etter videregående, det er brave-heart! Hva kan du tenke deg å studere? Hehe, får ganske mye å gjøre fremover med jobb og sånn, så jeg kommer nok ikke til å oppdatere oftere enn før, men jeg skal gjøre så godt jeg kan:)

Skriv en ny kommentar

Ida Lien

Ida Lien

25, Tønsberg

Jobber i Shanghai og Vietnam. Tidligere student på Fudan University og Tongji University. Finn meg på Twitter @IdaSLien, Instagram #shanghaida eller på LinkedIn. Kontakt: ida.sandvik.lien@gmail.com

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits