Voksenpoengene

Da er det jul.

I fjor på denne tiden, satt jeg i Shanghai med en stor pappeske juleproviant tilsendt fra Norge. Sjokolade, risgrøt og karve. Jul ble det bare om jeg laget det selv. Det var min første julefeiring hjemmefra, og jeg sanket mange ufrivillige voksenpoeng da jeg laget julemiddag for fire personer. Blant dem var min kinesiske venninne som aldri hadde feiret jul, og vi andre prøvde så godt vi kunne å kartlegge tradisjonene for henne. Det er først i møte med andre kulturer at man forstår hvor sære ens egne tradisjoner er. Som for eksempel å gå rundt juletreet... eller mandel i grøten...

Det viste seg at det ikke var så farlig å være borte i julen allikevel. Jeg overlevde. Ingen store skader skjedd, annet enn at jeg godt kunne tenke meg å feire jul i Kina igjen! Kinesere feirer tradisjonelt ikke jul, men i Shanghai har det blitt en mer og mer populært høytid. Gatene er pyntet, julemarkeder satt opp og kjøpesentrene spiller julemusikk. Men intet julekaos. Det er jul på en moderat (og litt harry) måte. Sånn det bør være!
 

  
Fra julaften i fjor i Shanghai: Jennifer og meg.


Nanjing West road

Roomies, juletre og gløgg.
 

Ferdig som student!

I år er jeg så heldig at jeg får feire jul i Norge med familie og venner. Etter en uke på kontoret i Oslo med så mye nytt å lære har det ikke vært mye plass til å tenke på jul ennå. Men etter julebord med jobben, julelunsj i kantina, Nøtteknekkeren i Operaen, pepperkakebaking og 20 centimeter med snø begynner julestemningen sakte men sikker å komme til meg også.

Nå bor jeg hos min storeøster som hadde årets siste eksamen på mandag. Jeg kan ikke annet enn å glede meg over å være ferdig med studier. Følelsen av frihet av når jeg kommer hjem fra jobb, og slippe det konstante "jeg burde lese mer" -presset. Det er selvfølgelig andre ting jeg må tenke på i den nye jobben. Den er også krevende, men på en helt annen og mer givende måte. More Software Solutions er et relativt lite software selskap, noe som vil si at arbeidet jeg gjør vil være med på å forme selskapet. Synlige resultater gir mening og mer arbeidsvilje.

Frem mot februar skal jeg som markedskoordinator jobbe med og produsere blant annet White Papers, nettsider, årsrapporter, sosiale medier, nytt markedsmateriale, forretningsplan, brukerdokumentasjon... og ja, you name it! Jeg føler forsåvidt at ordene "forretningsplan" og "årsrapporter" er verdt mange voksenpoeng bare i seg selv!

Fortjenesten

En ting jeg har tenkt ofte på etter at jeg kom til Norge er at jeg føler meg mye tryggere på gaten i Shanghai enn i Oslo. Det var først da jeg gikk alene hjem en fredags kveld og akkurat hadde fått min første lønning at det slo meg hvor jeg står idag. Jeg tenkte at, hvis jeg blir ranet nå, vet jeg akkurat hva jeg skal si: Nå har jeg gått på skole i 16  år og jobbet (på si) i 7 år og det er først NÅ at jeg føler jeg har fått uttelling for det! 

I dag er jeg er fornøyd, med andre ord!


Shoppingsenter i Shanghai i herlig, harry julestil

Kreativt juleverksted. Sånn gikk det når vi involverte italienere og rødvinsgløgg i verkstedet.


Vel, da vil jeg ønske alle mine fantastiske lesere (dere er det, og jeg burde si det oftere) en riktig god jul!

Dere hører nok fra meg i romjulen!:)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Ida Lien

Ida Lien

25, Tønsberg

Jobber i Shanghai og Vietnam. Tidligere student på Fudan University og Tongji University. Finn meg på Twitter @IdaSLien, Instagram #shanghaida eller på LinkedIn. Kontakt: ida.sandvik.lien@gmail.com

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits